Jake Rakennus bygger båthall för Baltics skönheter

Hållbart byggande handlar om att välja miljövänliga material och anlita lokala underleverantörer för att minska utsläppen från transporter. Ett gott exempel på det tar form ute vid Baltic Yachts båtvarv i Jakobstad. Där bygger vi en ny båthall för komponenttillverkning med fokus på koldioxidsnålt byggande och energieffektiva hustekniklösningar. Österbottens grönaste industrihall ska vara redo att tas i bruk år 2024.

“Hållbarhetstänkandet är viktigt för oss på alla plan. När vi skulle förstora våra utrymmen för båttillverkningen i Jakobstad kändes det naturligt att också göra bygget så miljövänligt som möjligt. Vi har samarbetat med Jake Rakennus tidigare, det kändes tryggt att anlita dem igen. Med dem kan vi ha en öppen dialog, och det uppskattar vi”, säger Tommy Björklund som är produktions- och fastighetschef för Baltic Yachts och vd för uppdragsgivaren Baltic Boat Yard.

Många funktioner under samma tak

Båthallen är ett avancerat byggprojekt, eftersom det är många olika funktioner som ska samlas under ett och samma tak. Alla har egna krav på sina utrymmen, och så finns det brandskyddskrav som måste uppfyllas. Damm, föroreningar och kemikalier i verksamheten ställer i sin tur höga krav på ventilationssystemet.

“Planeringen har varit utmanande, speciellt när det gäller teknik och ventilation. Vi satsar på effektiv värmeåtervinning och vill ta vara på värmen från ventilationsluften. Systemet som vi har planerat består av 11 ventilationsaggregat, i den nuvarande hallen har vi bara tre, säger Tommy Björklund som haft en aktiv roll i planeringsprocessen.

Energieffektiviteten är genomtänkt i både stort och smått. Tommy nämner till exempel att de valt ytterdörrar med bästa möjliga isoleringsegenskaper, och belysning som kan släckas eller dimmas ner när utrymmen inte används. Solelsproduktion på taket utreds som bäst. Listan på fiffiga hustekniklösningar är lång.

Firar jubileumsåret på byggplatsen

För Jake Rakennus del genomförs projektet som en totalentreprenad, vilket betyder att vi ansvarar för byggnation och husteknik – egentligen allt utom planering. Hallen blir 7700 kvadratmeter stor och byggs delvis i två och tre våningar.

“Vi vill vara en föregångare i Norden för hållbart byggande och därför passar det här projektet oss perfekt. Vi har byggt friska byggnader i 20 år, och nu är vi redo att ta oss an större projekt”, säger Johan Asplund som är VD på Jake Rakennus. Jens Mård fungerar som ansvarig byggmästare för projektet.

Jobbet inleddes hösten 2022 men görs huvudsakligen under år 2023, året då företaget Jake Rakennus firar 20 år och båtvarvet Baltic Yachts firar 50 år. En spännande utmaning jubileumsåret till ära, för båda parter.

“Det här är vårt största projekt hittills. Vi ser fram emot att förverkliga hallen tillsammans med våra duktiga underleverantörer. Alla utom leverantören av sprinklersystem finns inom 40 kilometers avstånd från byggplatsen. Det är fantastiskt”, säger Johan Asplund 

Bjälklagskonstruktion av återvunnet stål

Jake Rakennus är specialister på hållbart byggande och energieffektiva hustekniklösningar, men bygget av den nya båthallen innehåller också en del nyheter för oss.

“Vi kommer för första gången använda en bjälklagskonstruktion av återvunnet stål, och vi hoppas också få använda ytterväggselement av återvunnen plåt. De förhandlingarna pågår som bäst, det är mycket som händer samtidigt nu. Det känns spännande och häftigt att vi äntligen kommit i gång”, säger Johan Asplund.