Bredare ägarbas bäddar för framtiden

André Mård och Jens Mård är nya delägare i byggföretaget Jake Rakennus. Ägarbasen har breddats med fyra unga delägare de senaste två åren. “Här finns möjlighet att utvecklas och ta mer ansvar i ett riktigt bra team”, säger ansvariga arbetsledaren Jens Mård som blir delägare innan han hinner fylla 28 år.

Jake Rakennus har specialiserat sig på hållbart byggande och energieffektiva hustekniklösningar. För att säkerställa att spetskompetensen hålls i bolaget har vd Johan Asplund, Jonny Asplund och Kenneth Asplund valt att involvera fyra unga husbyggare och ingenjörer som delägare. Ronnie Asplund och Tobias Asplund anslöt sig som delägare år 2019, André Mård och Jens Mård i november 2022.

“Det här innebär goda möjligheter för företaget att växa ännu mer, vi är glada över att de vill engagera sig som delägare. Med yngre delägare hoppas jag också att vi kan locka nya medarbetare så att vi kan behålla den breda kunskapsbas som vi har skapat. Vi tar oss an allt större projekt och kommer att behöva både projektledare och byggare”, säger Johan Asplund som är vd för Jake Rakennus.

De sju delägarna möts ute vid Baltic i Jakobstad där Jake Rakennus håller på bygga en koldioxidsnål och energieffektiv produktionshall på uppdrag av Baltic Boat Yard. En totalentreprenad där Jake Rakennus ansvarar för allt utom planeringen. Hallen är ett konkret exempel på Jake Rakennus vision, att vara en föregångare i Norden för hållbart byggande, både inom industri, offentlig sektor och bostadsproduktion.

Redo för nya utmaningar

André Mård började jobba på Jake Rakennus redan som tonåring under studietiden till husbyggare. Tillsvidare anställning fick han år 2011 då han blev byggnadsingenjör, och sedan dess har han jobbat som ansvarig arbetsledare. Möjligheten att bli delägare kom i precis rätt tid när han kände sig redo för en ny utmaning.

“Man kan känna sig rätt ensam i rollen som ansvarig arbetsledare, men så är det inte på Jake. Här jobbar vi tillsammans och den som vill växa och ta ansvar har möjlighet att göra det. Jag har alltid fått utvecklas i företaget och företaget har utvecklats mycket under min tid, säger André Mård.

Jens Mård började jobba inom försäljning som kostnadsberäknare på Jake år 2017, fick tillsvidareanställning år 2018 då han blev klar med studierna till byggnadsingenjör och började jobba som ansvarig arbetsledare år 2020.

“Vid Jake får man rum att utvecklas och ta sig an nya utmaningar. Jag har alltid varit intresserad av företagande och ser fram emot att få vara ännu mer delaktig i Jakes utveckling framöver”, säger Jens Mård.

Delägare med olika perspektiv

Ronnie Asplund är husbyggare och har jobbat heltid på Jake Rakennus sedan 2012. Som byggare har han ett lite annat perspektiv än de andra delägarna, han hör diskussionerna ute på fältet och ser på ett annat sätt var det kan finnas rum för utveckling och förbättring.

“Jag trivs på Jake för vi har roligt tillsammans, och det är ett företag som tar väl hand om sina anställda. Jag är glad för att Jens och André nu också blivit delägare, det ger en trygghetskänsla och nya möjligheter att vi är flera”, säger Ronnie Asplund.

För Ronnie var det inte givet att gå i pappa Johans fotspår, det är ett beslut som vuxit fram under åren. Hösten 2022 har han också börjat studera till byggnadsingenjör vid sidan om arbetet. Igen ett exempel på att företaget skapar utrymme för den som vill utvecklas och lära sig mer.

Jake Rakennus jobbar mycket med entreprenader inom industri och offentlig sektor. 

Ett byggarbete som bjuder på spännande utmaningar, även för en enskild byggare”, säger Ronnie Asplund.

Hittade sin plats i nya strategin

Tobias Asplund har precis som sin bror Ronnie vuxit upp i familjeföretaget. Han valde att utbilda sig till el- och automationsmontör och vidare till automationsingenjör. Efter studierna började sedan jobba inom automationsföretaget Fidelix där han stannade i fem år. Tobias blev delägare i Jake Rakennus år 2019 men blev operativt delaktig i företaget först 2021 då han blev områdeschef för Vasa.

“Jag har nog alltid vetat att jag vill tillbaka till Jake, men det hände snabbare än jag hade tänkt mig. I samband med att vi förnyade strategin och satsade mer på byggprojekt inom industrin och offentliga sektorn hittade jag också min plats i företaget”, säger Tobias Asplund.

De senaste åren har Tobias jobbat mycket med försäljning och utveckling. Han konstaterar att han har mycket att lära sig inom byggbranschen, en utmanande bransch där många processer pågår samtidigt. Stora projekt betyder stort ansvar, då är det viktigt att ha bra stöd.

“Jag ser det som en styrka att vi har olika bakgrund och erfarenheter i företaget ex. VVS-, automations- och byggingenjörer. Vi kan hjälpa varandra när det gäller byggtekniska och hustekniska lösningar. Vi som jobbar på Jake är ett trevligt gäng som tror på framtiden och vi hoppas hitta fler likasinnade som vill vara med och utveckla företaget”, säger Tobias Asplund.