Laaja omistajapohja tasoittaa tietä tulevaisuutta varten

André Mård ja Jens Mård ovat rakennusyritys Jake Rakennuksen uusia osakkaita. Omistajapohja on kasvanut neljällä nuorella osakkaalla viimeisen kahden vuoden aikana. “Meillä on todella hyvä tiimi, jossa on mahdollisuus kehittyä ja ottaa harteilleen enemmän vastuuta”, sanoo vastaava työnjohtaja Jens Mård, josta tuli Jaken osakas ennen kuin hän oli täyttänyt 28 vuotta.

Jake Rakennus on erikoistunut kestävään rakentamiseen ja energiatehokkaisiin taloteknisiin ratkaisuihin. Toimitusjohtaja Johan Asplund, Jonny Asplund ja Kenneth Asplund valitsivat neljä nuorta talonrakentajaa ja insinööriä yrityksensä osakkaiksi varmistaakseen huippuosaamisen säilymisen talossa. Ronnie Asplund ja Tobias Asplund tulivat osakkaiksi vuonna 2019, André Mård ja Jens Mård marraskuussa 2022.

“Tämä on yritykselle hyvä mahdollisuus kasvaa entisestään. Olemme iloisia, että he halusivat ryhtyä osakkaiksi. Toivomme, että nuorten kumppanien avulla pystymme houkuttelemaan uusia osaajia joukkoomme ja saamme ylläpidettyä laajaa tietopohjaamme. Projektimme kasvavat jatkuvasti ja siksi tarvitsemme lisää sekä projektipäälliköitä että rakentajia”, sanoo Johan Asplund, Jake Rakennuksen toimitusjohtaja.

Seitsemän osakasta tapaavat Pietarsaaren Balticilla, jonne Jake Rakennus rakentaa parhaillaan Baltic Boat Yardin toimeksiannosta vähähiilistä ja energiatehokasta tuotantohallia. Projekti toteutetaan kokonaisurakointina, jossa Jake vastaa kaikesta muusta paitsi suunnittelusta. Halli on konkreettinen esimerkki Jake Rakennuksen visiosta olla kestävän rakentamisen edelläkävijä Pohjoismaissa niin teollisuudessa, julkisella sektorilla kuin asuntotuotannossakin.

Valmis uusiin haasteisiin

André Mård aloitti työt Jake Rakennuksella teini-ikäisenä talonrakentajan opintojensa ohessa. Hänen vakituinen työsuhteensa Jakella alkoi vuonna 2011, kun hän valmistui rakennusinsinööriksi ja on siitä lähtien työskennellyt vastaavana työnjohtajana. André tunsi olevansa valmis uusiin haasteisiin ja mahdollisuus osakkuuteen tuli juuri oikeaan aikaan.

“Vastaavan työnjohtajan rooli voi joskus tuntua yksinäiseltä, mutta Jakella näin ei ole käynyt. Täällä me työskentelemme yhdessä ja niillä, jotka haluavat ottaa enemmän vastuuta kantaakseen, on siihen mahdollisuus. Olen saanut kehittyä valtavasti ja myös yritys on kehittynyt paljon minun aikanani, sanoo André Mård.

Jens Mård aloitti työskentelyn myynnin parissa kustannuslaskijana Jakella vuonna 2017. Vakituinen työsuhde solmittiin vuonna 2018 hänen valmistuttuaan rakennusinsinööriksi ja vuonna 2020 Jens aloitti työskentelyn vastaavan työnjohtajan roolissa.

“Jakella saa tilaa kehittyä ja mahdollisuuden tarttua haasteisiin. Olen aina ollut kiinnostunut yrittäjyydestä ja odotan saavani olla jatkossa entistä enemmän mukana Jaken kehittämisessä”, sanoo Jens Mård.

Osakas eri perspektiivistä

Ronnie Asplund on talonrakentaja ja hän on työskennellyt kokopäiväisesti Jake Rakennuksella vuodesta 2012. Rakentajana hän katsoo asioita hieman erilaisesta perspektiivistä kuin muut osakkaat. Ronnie kuulee kentällä keskusteluja ja näkee eri tavalla, missä voisi olla kehittämisen ja parantamisen varaa.

“Viihdyn Jakella, koska meillä kaikilla on hauskaa yhdessä ja se on yritys, joka pitää huolta työntekijöistään. Olen iloinen, että Jens ja André ovat myös nyt osakkaita. Se, että meitä on enemmän, luo turvallisuuden tunnetta ja uusia mahdollisuuksia”, sanoo Ronnie Asplund.

Ronnielle ei ollut itsestään selvää seurata isänsä Johanin jalanjälkiä, vaan päätös kypsyi ja kehittyi vuosien saatossa. Syksyllä 2022 hän aloitti työn ohessa rakennusinsinöörin opinnot. Jälleen esimerkki siitä, että yritys luo tilaa niille, jotka haluavat kehittyä ja oppia lisää.

Jake Rakennus työskentelee paljon teollisuuden ja julkisen sektorin urakoiden parissa. 

Projektit tarjoavat jännittäviä haasteita myös yksittäiselle rakentajalle”, sanoo Ronnie Asplund.

Löysi paikkansa uudessa strategiassa

Veljensä Ronnien tavoin myös Tobias Asplund kasvoi perheyrityksessä. Hänen opiskeli ensin sähkö- ja automaatioasentajaksi ja jatkoi aina automaatioinsinööriksi asti. Opintojensa jälkeen hän työskenteli viisi vuotta automaatioyhtiö Fidelixillä. Tobiaksesta tuli Jake Rakennuksen osakas vuonna 2019, mutta hän liittyi operatiivisesti mukaan vasta vuonna 2021 aloittaessaan työskentelyn Vaasan aluepäällikkönä.

“Olen kyllä aina tiennyt haluavani palata takaisin Jakelle, mutta se tapahtui paljon nopeammin kuin luulin. Strategian uudistamisen ja julkisen sektorin rakennushankkeisiin satsaamisen yhteydessä löysin paikkani yrityksessä”, sanoo Tobias Asplund.

Viime vuosina Tobias on työskennellyt paljon myynnin ja kehityksen parissa. Hän myöntää, että hänellä on vielä paljon opittavaa rakennusalalta. Toimiala on haastava, sillä monet prosessit ovat käynnissä samanaikaisesti. Suuret projektit tuovat mukanaan suuren vastuun, joten on tärkeää saada tarvittaessa tukea työssään.

“Näen sen vahvuutena, että meiltä löytyy porukkaa monenlaisilla taustoilla, kuten putki-, automaatio- ja rakennusinsinöörejä sekä laajasti erilaista työkokemusta. Voimme auttaa toisiamme rakennusteknisissä ja taloteknisissä ratkaisuissa. Me Jakella työskentelevät olemme mukavaa, tulevaisuuteen uskovaa porukkaa ja toivomme löytävämme lisää samanhenkisiä ihmisiä, jotka haluavat olla mukana kehittämässä yritystä”, sanoo Tobias Asplund.