Jake rakennus rakentaa venehallia Balticin kaunottarelle

Kestävä rakentaminen tarkoittaa ympäristöystävällisten materiaalien hyödyntämistä ja paikallisten alihankkijoiden palkkaamista kuljetuksesta syntyvien päästöjen minimoimiseksi. Yksi hyvä esimerkki kestävästä rakentamisesta valmistuu Baltic Yachtsin telakalle Pietarsaareen. Rakennamme sinne uuden venehallin komponenttien valmistusta varten, keskittyen vähähiiliseen rakentamiseen ja energiatehokkaisiin taloteknisiin ratkaisuihin. Pohjanmaan vihreimmän teollisuushallin pitäisi olla käyttövalmis vuonna 2024.

“Kestävä ajattelu on meille tärkeää kaikilla tasoilla. Kun päätimme aloittaa veneenvalmistustilojen laajentamisen Pietarsaaressa, meille oli itsestään selvää pyrkiä rakentamaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Olemme työskennelleet Jake Rakennuksen kanssa aiemminkin, joten tuntui turvalliselta palkata heidät myös tähän projektiin. Arvostamme sitä, että heidän kanssaan on avoin ja sujuva keskusteluyhteys”, sanoo Tommy Björklund, joka toimii Baltic Yachtsin tuontanto- ja kiinteistöpäällikkönä sekä toimeksiantaja Baltic Boat Yardin toimitusjohtajana.

Useita toimintoja saman katon alla

Venehalli on pitkälle kehitetty rakennusprojekti, sillä saman katon alle on mahduttava monia erilaisia toimintoja. Kaikilla eri toiminnoilla on omat vaatimuksensa tilojen suhteen, minkä lisäksi hallin on tietysti täytettävä paloturvallisuusvaatimukset. Komponenttien valmistuksesta aiheutuu pölyä, saasteita ja kemikaaleja, mikä puolestaan asettaa korkeat vaatimukset ilmanvaihtojärjestelmälle.

“Suunnittelu on ollut haastavaa erityisesti tekniikan ja ilmanvaihdon osalta. Panostamme tehokkaaseen lämmöntalteenottoon ja hyödynnämme ilmanvaihdosta syntyvän lämmön. Halliin suunniteltu järjestelmä koostuu 11 ilmanvaihtokoneesta, nykyisessä hallissa niitä on vain kolme”, sanoo Tommy Björklund, jolla on ollut aktiivinen rooli suunnitteluprosessissa.

Energiatehokkuutta on ajateltu niin isoissa kuin pienissä asioissa. Tommy mainitsee esimerkiksi valinneensa halliin ulko-ovet, joissa on parhaat mahdolliset eristysominaisuudet sekä valaistuksen, jota voidaan himmentää tai sammuttaa kokonaan silloin, kun tilat eivät ole käytössä. Aurinkoenergian tuotanto hallin katolla ehkä selittää sen parhaiten. Lista älykkäistä teknologiaratkaisuista on pitkä.

Vuosipäivää juhlittiin rakennustyömaalla

Jake Rakennus toteuttaa projektit avaimet käteen -periaatteella, mikä tarkoittaa sitä, että me vastaamme rakentamisesta ja talotekniikasta, eli oikeastaan kaikesta paitsi suunnittelusta. Halli on kooltaan 7 700 neliömetriä ja se rakennetaan osittain kahteen ja kolmeen kerrokseen.

“Haluamme olla kestävän rakentamisen edelläkävijä pohjoismaissa ja siksi tämä projekti sopii meille täydellisesti. Olemme rakentaneet terveitä rakennuksia jo 20 vuotta ja nyt olemme valmiita käymään myös isompien projektien kimppuun”, sanoo Jake Rakennuksen toimitusjohtaja Johan Asplund.

Projekti alkoi syksyllä 2022, mutta toteutetaan pääosin vuonna 2023, jolloin Jake Rakennus täyttää 20 vuotta ja Baltic Yachtsin telakka 50 vuotta. Jännittävä haaste juhlavuoden kunniaksi molemmille osapuolille.

“Tämä on suurin projektimme tähän mennessä. Odotamme innolla hallin toteuttamista yhdessä osaavien alihankkijoiden kanssa. Kaikki paitsi sprinklerijärjestelmän toimittaja sijaitsevat 40 kilometrin säteellä rakennustyömaalta. Se on mahtavaa”, sanoo Johan Asplund 

Kierrätetystä teräksestä rakennettu runko

Jake Rakennus on kestävän rakentamisen ja energiatehokkaiden taloteknisten ratkaisujen asiantuntija, mutta uuden venehallin rakentaminen pitää sisällään uutta myös meille.

“Käytämme ensimmäistä kertaa kierrätysteräksestä valmistettua palkkirakennetta ja toivomme myös, että saamme hyödyntää kierrätyslevystä valmistettuja ulkoseinäelementtejä. Neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä, nyt tapahtuu paljon samaan aikaan. Tuntuu jännittävältä ja mahtavalta, että pääsimme vihdoin aloittamaan”, Johan Asplund sanoo.